5 minuten

High mix – low volume

In de farmacie is een groeiende behoefte aan high mix – low volume productie (HMLV). HMLV betekent dat medicijnen en medische hulpmiddelen steeds meer gepersonaliseerd, dus gerichter, aan de patiënt worden aangeboden: meer verschillende medische producten in kleinere hoeveelheden gecombineerd.

Marian Wijnen

Marian Wijnen-Christiaens

BOX-EXT: compacte kartonneermachine

Volume groei kleinere batches

Dit stelt de nodige eisen aan het verpakkingsproces. Dit moet honderd procent betrouwbaar zijn en met een afgewogen automatiseringsgraad gerealiseerd kunnen worden. Vooral de biomedische producenten komen voor deze uitdaging te staan. Deze grafiek toont de verwachte exponentiele groei van kleinere batches bij een biomedisch bedrijf. Voor een honderd procent betrouwbaar HMLV-verpakkingsproces moeten we breder kijken dan alleen naar de machines, ook de logistiek, de processen en de kosten zijn relevant. In dit artikel lichten we een en ander toe.

Bij het vervaardigen en verpakken van kleine batches moeten goederenstroom en controle vanaf het begin zorgvuldig geregeld zijn. Zo niet, dan zijn de operators veel tijd kwijt met controle en treden er makkelijk fouten op.

Lidstansmachine met printer

HMLV en logistiek

Door een code aan de batch met producten te verbinden en deze producten alleen toegankelijk te maken met die code, kan er geen ‘mix-up’ plaatsvinden. Bij elke processtap wordt voor die batch gebruik gemaakt van dezelfde code. Is de batch afgerond, dan is er ruimte voor een volgende batch met aan andere, eigen code. Batches zijn dus niet tegelijk in dezelfde ruimte. Door een gedegen proces, hebben de operators alleen toegang tot de producten op het moment dat ze ermee aan het werk gaan. Andere producten, niet behorend bij die batch, zijn dan niet toegankelijk. Bij uitstek ‘Good Manufacturing Practice’ (GMP).

Ook is de goederenstroom van de onderdelen door deze aanpak heel duidelijk. De meeste fouten worden gemaakt door de operator en door de change-over van de machine. Dit wordt voorkomen met een duidelijke werkwijze en routing. Een logistiek plan is essentieel bij HMLV.

LAP-L semi-automatic blister sealing machine

Download Brochure

Benieuwd naar hoe de machine binnen jouw organisatie ingezet kan worden? Vraag dan snel en eenvoudig meer informatie op.

BOX-EXT: compacte kartonneermachine

HMLV en processen

De processen die bij een high speed machine al geheel gevalideerd zijn en ingericht, kunnen geheel geadopteerd worden bij het ontwerp van de HMLV-machine. Elke vision check is in te bouwen en elke beveiliging kan ook bij de HMLV-machine worden ingebouwd. Kan er bij de high speed machine na het toevoegen van bijvoorbeeld een spuit, niets meer uitgehaald worden maar alleen een handleiding toegevoegd worden, dan kan dit ook bij de HMLV-machine ingebouwd worden. Het proces wordt zodanig ingericht dat honderd procent betrouwbaarheid gewaarborgd is, ondanks het werken met operators en meer change-overs van de machine. Bij HMLV gaat het erom om de bestaande technieken en beveiliging van de oorspronkelijke high speed productielijn te adopteren en deze te vertalen naar manuele of lage snelheid productiemiddelen met dezelfde kwaliteitseisen, veiligheid en validatie.

LAP-L semi-automatic blister sealing machine

Download Brochure

Benieuwd naar hoe de machine binnen jouw organisatie ingezet kan worden? Vraag dan snel en eenvoudig meer informatie op.

Vraag meer informatie aan

Benieuwd naar hoe de machine binnen jouw organisatie ingezet kan worden? Vraag dan snel en eenvoudig meer informatie op.

"*" geeft vereiste velden aan

Vink aan:*
* verplichte velden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sfeerimpressie GTE

HMLV en machine

We vertalen de technieken van de high speed lijn naar een manuele of low speed machine. Hierbij houden we echter rekening met extra flexibiliteit door makkelijk uitwisselbare mallen en tools. De wisseldelen zijn snel uitwisselbaar en poka yoke ontworpen. Waar operators in beeld komen is het vermijden van menselijke fouten en veiligheid van belang.

In de machinebouw bestaan al vele jaren co-bots, collaboratieve robots. Deze robots vervangen op een veilige manier menselijk handelen en daar is geen afscherming of omheining van de machine voor nodig.

De robot stopt namelijk bij aanraking en kan zo niemand verwonden. Dit principe past GTE-engineering ook toe bij de bouw van HMLV-machines. De snelheid is vaak van minder belang, maar de interactie met een operator des te meer. De operator moet makkelijk en veilig producten kunnen produceren of verpakken. Veiligheid kunnen we realiseren door HMLV-machines te gebruiken die op laag vermogen worden aangedreven. Ze gebruiken niet meer energie dan noodzakelijk en vormen geen gevaar voor de operators. Afscherming is niet nodig.

HMLV en kosten

Wanneer is het interessant om voor kleinere aantallen van batches een HMLV omgeving in te richten en deze niet meer op een high speed lijn te vervaardigen? Het antwoord hierop ligt in de kosten en de tijd die nodig is. Als je puur kijkt naar de tijd die nodig is, zie je in het onderstaande schema dat bij een batchgrootte van iets meer dan 1000 stuks, HMLV machines en processen interessanter zijn.

 

Als je kleine batches op een automatische high speed productielijn vervaardigt kun je de situatie krijgen dat de machine 7 uur stil staat vanwege change-over en slechts 1 uur daadwerkelijk produceert.

Als je naar de kosten kijkt houdt je rekening met:

  • Aanschafkosten machine
  • Operator kosten
  • Fabriekskosten (vloeroppervlak)

In de hiernaast staande grafiek zijn de productiekosten bij een HMLV-lijn tot ongeveer 2800 stuks lager dan bij een high speed lijn. Na 2800 stuks wordt de high speed lijn interessanter. Deze berekeningen zijn gemakkelijk te maken voor ieder product en HMLV-machine of HMLV-proces. Zo krijgen medische bedrijven beter inzicht in de productietijd en productiekosten. Op basis van deze twee elementen kan men beslissingen nemen.

Voor veel bedrijven is het een must om zich nu te gaan verdiepen in de trend van high mix – low volume, gezien de exponentiële groei van batches met kleine aantallen de komende jaren. High speed productielijnen zijn bij kleine batches met veel omsteltijd niet efficiënt, vooral bij een grote diversiteit van batches. Door de HMLV-productie goed in te richten, kan deze transformatie pijnloos verlopen.

Gebruik van een cobot in een machine Meer info vragen over HMLV oplossingen

Laat ons je terug bellen

Benieuwd naar hoe onze oplossingen binnen jouw organisatie ingezet kunnen worden? Vraag dan snel en eenvoudig meer informatie op.

"*" geeft vereiste velden aan

* verplichte velden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij staan klaar om jou te helpen!

Mercuriusplein 4
5971 LW Grubbenvorst (Nederland)
Neem contact op
GTE-Engineering