5 minuten

3D-printen in machinebouw: kwestie van OMDENKEN

Jaren geleden alweer, in 2001, omarmde GTE-engineering het 3D-printen voor het creatieproces van haar exclusieve machines. Tot die tijd was het sciencefiction. Vandaag kunnen we niet meer zonder. Hoe passen wij bij GTE 3D-printen toe en welke voordelen heeft het?

Jeroen Smulders

Jeroen Smulders

LAP-L Blister vul seal machine
LAP-L Blister vul seal machine

Creatieve proces

GTE-engineering ontwerpt en bouwt machines op maat voor de internationale medische en farmaceutische industrie. Deze machines worden ingezet voor de assemblage en verpakking van medische en farmaceutische producten. In het creatieproces van deze machines speelt 3D-printen een grote rol.

Specifieke, custommade machines zijn doorgaans eenmalig. Ze moeten dan ook direct goed werken en dat maakt een uitvoerig testprogramma noodzakelijk. Voor de snelle en efficiënte opzet van een testopstelling, vaak schaalmodellen, gebruiken we 3D-geprinte onderdelen. Zo kunnen we de werking van de verschillende onderdelen grondig onderzoeken en eenvoudig eventuele verbeteringen doorvoeren.

LAP-L semi-automatic blister sealing machine

Download Brochure

Benieuwd naar hoe de machine binnen jouw organisatie ingezet kan worden? Vraag dan snel en eenvoudig meer informatie op.

Semiautomatisch assemblage machine oogdruppel device

Protoypes

Ook grotere prototypes zijn door 3D-technieken in korte tijd en tegen beperkte kosten te maken.

Enkele voordelen van 3D-printen tegenover conventionele technieken:

  • Tijdwinst: door 3D verloopt het traject van ontwerp naar realisatie vele malen sneller.
  • Er zijn geen matrijzen, mallen en andere fabricagehulpmiddelen nodig.
  • Gewichtsbesparing; printen in honingraatstructuren bespaart tevens op materiaalkosten.
  • Geometrische vrijheid: er zijn krommingen mogelijk die conventioneel niet maakbaar zijn. Vroeger was complexer duurder. Bij 3D-printen speelt complexiteit geen enkele rol in de kostprijs.
  • Multifunctionaliteit: door integratie van verschillende functies zijn minder onderdelen nodig en worden de assemblagekosten lager.
LAP-L semi-automatic blister sealing machine

Download Brochure

Benieuwd naar hoe de machine binnen jouw organisatie ingezet kan worden? Vraag dan snel en eenvoudig meer informatie op.

Vraag meer informatie aan

Benieuwd naar hoe de machine binnen jouw organisatie ingezet kan worden? Vraag dan snel en eenvoudig meer informatie op.

"*" geeft vereiste velden aan

Vink aan:*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sfeerimpressie GTE

Besparing in tijd en geld

De prijs van 3D-printen is de laatste jaren drastisch gedaald en vormt dan ook nauwelijks meer een belemmering. Het vraagt wel om een andere mentale instelling. Engineers moeten niet alleen kennis hebben van de ins en outs van de diverse 3D-technieken en 3D-bestandscreatie, ze moeten ook buiten de geijkte en vertrouwde oplossingen kunnen denken. Ze moeten vindingrijk zijn en kunnen omdenken. Bij GTE-engineering doen we niet anders. Omdenken is onze tweede natuur geworden.

GTE heeft verschillende toepassingen voor 3D printen:

  • Complexe onderdelen: kostenbesparing en innovaties.
  • Testmiddelen: elimineren van risico’s.
  • Demonstratiemodellen: klant overtuigen.
  • Rapid prototyping: snelle feedback.

Er zijn veel verschillende 3D-printertechnieken. Er is niet één printer die alles voor ons oplost. De extrusietechniek (FDM), het stereolithografieproces (SLA) en de selective laser sintering (SLS) worden het meeste toegepast.

3D-printen gaat in de toekomst een steeds belangrijkere rol spelen en wordt nog toegankelijker en goedkoper. Het vraagt echter een andere manier van denken, het los durven laten van beproefde kaders. De beperkingen van andere technieken bestaan niet meer. Iedere denkbare vorm is nu maakbaar. Het optimaal benutten van die vormvrijheid wordt de komende jaren de grote uitdaging voor de industrie. Een uitdaging waar GTE-engineering zich meer dan thuis bij voelt.

Meer informatie over 3D printen aanvragen