4 minuten

Downtime accepteren is een doodzonde!

Iedereen weet dat het bij bedrijven gaat om de productie, oftewel ‘waarde toevoegen’. Waarde is alles waar de klant behoefte aan heeft en voor betaald. Alle andere activiteiten zijn ondersteunend daaraan. Daarom is het zo vreemd dat ongeplande downtime zo snel geaccepteerd wordt en als ‘normaal’ wordt gezien. Veel bedrijven zijn zich er niet van bewust hoe vaak de productielijn stil staat.  Men is er al snel aan ‘gewend’ en accepteert downtime van een productie- of assemblagelijn. Het stilstaan van een productielijn is echter funest voor de organisatie.  Als er geen waarde wordt toegevoegd staat de hele organisatie stil.

Marian Wijnen

Marian Wijnen-Christiaens

Lidstansmachine met print systeem
NX-B Rotary Sealer Printstation Nelipak

Geen downtime

Mijn mening: downtime is niet acceptabel voor productie-equipment. Machines kunnen zodanig worden ingericht dat de effectiviteit en de efficiency mijlen omhoog gaan. De ROI van deze aanpassingen zijn makkelijk uit te rekenen waardoor je meteen weet hoe interessant het is voor de betreffende bedrijven. Binnen 1-2 jaar heb je de investering in de aanpassingen vaak terug verdiend. Bijkomend voordeel is dat het aantal recalls omlaag gaat en de kwaliteit omhoog. Want de meeste fouten worden toch gemaakt tijdens downtime en het opnieuw opstarten van de machine.

LAP-L semi-automatic blister sealing machine

Kosten Downtime

  • Geen productie
  • Extra mankracht
  • Meer recalls
  • Meer fouten
  • Weggooien producten
  • Alle ondersteunende afdelingen staan stil
  • Facilitaire zaken worden niet benut (stroom, gebouw, licht, automatisering, etc.)

Rekenvoorbeeld:

Een machine draait 10 uur per dag en is slecht 60 % van de productietijd daadwerkelijk productief. Hij staat dus 40 % stil, gepland en ongepland. Op deze machine worden 20 producten per minuutgeproduceerd, deze producten kosten € 2,- per stuk.

De omzet die hierdoor wegvalt is € 124.800,- per jaar.  Dit zijn de directe verliezen, de indirecte verliezen zijn nog niet eens meegeteld bijvoorbeeld de kosten van extra mankracht, de kosten van de de fouten en recalls en alle andere kosten bij downtime.

Vraag meer informatie aan

Benieuwd naar hoe de machine binnen jouw organisatie ingezet kan worden? Vraag dan snel en eenvoudig meer informatie op.

"*" geeft vereiste velden aan

Vink aan:*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sfeerimpressie GTE

Back-up machine

Wat wij soms zien is dat de bedrijven downtime proberen op te lossen met een tweede zelfde machine, oftewel een back-up machine. Dit is niet alleen erg duur in de aanschaf en in het onderhoud, maar  de machine heeft dezelfde problemen als de eerste. Vaak worden de onderdelen van de 2e machine gebruikt in de andere machine, als er een probleem is, waardoor de 2e machine niet gebruikt kan worden. Hiermee los je de oorspronkelijke problemen niet op en de kosten blijven hoog bij een line clearance. Er worden nog steeds veel fouten gemaakt tijdens de downtime van de machine.

Bufferen

Door de downtime binnen productielijnen ontstaat ook buffergedrag. Om te voorkomen dat er onvoldoende producten zijn om mee verder te kunnen, zorgt de operator ervoor dat er voorraad staat, zodat het volgende onderdeel altijd vooruit kan. Deze voorraad is stilstaand kapitaal en neemt onnodige ruimte in.

Een goede productie en verpakkingsmachine heeft minimaal een efficiency graad van 90 %. Slechts 10 % (of minder) van de tijd mag er downtime zijn, waarvan het meeste voor regulier onderhoud. Dit is iets wat je mag vragen aan je leverancier van de verpakkings- en assemblage machine.

Wij rekenen graag voor je uit wat de opbrengst is van een custom-made machine met een hogere betrouwbaarheid dan uw huidige machine

Meer informatie?

Laat ons je terug bellen

Benieuwd naar hoe onze oplossingen binnen jouw organisatie ingezet kunnen worden? Vraag dan snel en eenvoudig meer informatie op.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij staan klaar om jou te helpen!

Mercuriusplein 4
5971 LW Grubbenvorst (Nederland)
Neem contact op
GTE-Engineering